Festival

Foreningen Dante Alighieri, København, afvikler en festival, som er udsprunget af en idé fra Maria D’Andrea, kunstnerisk leder både første og andet år.

Festivalen kaldes ”La Primavera Italiana – Det Italienske Forår” og det første år blev den afviklet som et eksperiment udelukkende på Ordrup Bibliotek fra 21. marts til 2. maj. Der var 4 arrangementer med 4 dertil knyttede emner: digtning, musik, film og lyrisk opera. Festivalens succés gav anledning til at afvikle endnu en udgave, men mere omfattende og med et veldefineret tema.

Temaet for den anden udgave af ”Det italienske Forår” kunne ikke være andet end ”sproget” – en kompleks og særegen kraft. Men netop deri ligger dets styrke. Det ægte sprog er ikke specielt og udelukkende det verbale. Det er bare ét sprog. I sin kompleksitet og fuldkommenhed er det sproglige billede bestemt meget større.
Fra et almindeligt sprog, som det verbale, som er grundlæggende for en daglig kommunikation blandt medmennesker, til det kreative sprog, det digteriske, til det non-verbale kropssprog og gestus, til det kunstneriske sprog, såvel det musikalske som det arkitektoniske. .. alle er de former for sprog. Og herom handlede ”Det italienske forår” – på sin måde, naturligvis. Intellektuelle, forfattere, musikere, kunstnere og frem for alt det klassiske danske og ikke-danske publikum (som det foregående år deltog passioneret og begavet)ønskede at genvinde kulturen og bøgerne som et øjeblik med dyb synergi mellem 2 kulturer, forskellige, men på sæt og vis meget ens. Vores sprog er netop dette:
Let og sublim, som kunsten altid er det. At prøve at tilbringe nogle dage sammen, hvor man tænker og reflekterer over, hvad der er den sociale værdigheds store former. At tro på – og insistere på at prøve det – at ”Det italienske Forår” kan være centrum for en ny form for kommunikation, hvor kulturen er omdrejningspunktet, sammen med tilgængelighed, deltagelse og deling.

Anden udgave af festivalen foregik på forskellige lokaliteter, men var forankret i Hellerup og Gentofte. Forløbet blev udvidet, så perioden gik fra 1. marts til 31. maj og i løbet af denne periode blev der skabt en mini-festival for børn, helliget sprog og kommunikation.

Men her er den tredje udgave. Temaet er i år ”Mnemosyne” eller hukommelsen.

Mnemosine (Mnemosyne)

Fra 1. marts til 31. maj 2020

Mnemosyne var datter af Uranos (himlen). Gudinden blev født af kærligheden til Gaia (jorden) som en personifikation af hukommelsen og evnen til at huske. Zeus forelskede sig i hende. En dag viste han sig for hende i skikkelse af en hyrde og hun blev fortryllet af ham. 9 nætter i træk elskede de på Pierias bjerge.
Af deres forhold blev muserne født.

Udtrykket ”hukommelse” har bestemt mere end én betydning. I den bogstavelige og videnskabelige betydning menes evnen, fælles for mange organismer, til at bevare indtryk og minder, gennemført og fortsat af ydre stimuli og af tilhørende svar.

Specielt når man taler om mennesket, som har en ordnet hukommelse, mener man følgende:

- evnen til i hukommelsen at skabe aftryk af informationer, der vedrører begivenheder, billeder, følelser, ideer m.m. som man har oplevet og evnen til senere at genkalde sig dem.

- hele oplevelsen som et minde,

- alle den menneskelige hukommelses psykologiske og neurofysiologiske mekanismer.

(….) ”Men hvis den cerebrale hukommelse havde kunnet vende tilbage en dag, så var den form for Hertz-bølger nu tabt”, skriver Eco i ”La misteriosa fiamma della regina Loana”, (Dronning Loanas mystiske flamme). Eco er en af den litterære hukommelses forkæmpere.
Der findes bestemt en omfattende litteratur om hukommelsen, og næsten helt sikkert er der en direkte henvisning til Marcel Proust, når denne fortæller: ”Og pludseligt dukkede mindet op. Denne smag var smagen af et stykke Madeleinekage, som min tante Léonie gav mig søndag morgen i Combray, når jeg gik ind i hendes værelse for at sige godmorgen…” og se bare, at udover den litterære følger den sansemæssige hukommelse. Smagen af varme småkager søndag morgen taget ud af ovnen af bedstemor, smagen af modne figner sidst på sommeren, duften af citroner ved Amalfi…

Men hukommelsens film er endnu mere præcis, som for eksempel Sergio Leones ”Once upon a time in America” eller et minde på en filmstrimmel med andre ord:, Amarcord. Eller tænk på musikkens kraft til at fremkalde minder, som er i stand til at genkalde billeder, scener og følelser, som engang er blevet bevaret i vores inderste ”jeg”. Det er tilstrækkeligt at tænke på musikken fra Carosello (italiensk TV-program med reklamer), eller de uforglemmelige toner fra ”La vita è bella”.

Hukommelsen er noget, som forener alle, og som knytter os sammen.

I dag taler man om hukommelsen i dens mere teknologiske betydning, fx computerens hukommelse. Det er bestemt den hyppigste anvendelse blandt unge. Men når man flytter sig til en bredere karakteristik, eller snarere åben på en kollektiv skala, så bliver den en hukommelse af historien, den, som skaber en social bevidsthed.

Valget af dette tema ønske udspringer af et ønske, måske en smule ambitiøst, men helt sikkert inderligt, om at tage vores erindringer og omarbejde dem for at gøre dem tilgængelige for dem, som ikke har udlevet dem. En forkortet gengivelse af et Italien, som var og som fortsætter med at være og som vil være, som resultat og udvikling af denne selvsamme oprindelige hukommelse.
Heraf er opstået forestillingen om en festival, som gennem associationer vil ledsage tilskuerne, der har fået vakt deres nysgerrighed, på en rejse i den italienske hukommelse gennem billeder, kunstværker, musik, videoprojektioner, film, litteratur og den kulinariske tradition, med det formål at alle sanser tages i brug: hørelsen, synet, lugtesansen, følesansen og smagssansen.

En gennemgang af arrangementer organiseret på grundlag af de 5 sanser:
Hukommelsens steder (syn, hørelse)
Hukommelsens lyde (hørelse)
Hukommelsens fortællinger (syn, hørelse, følesans)
Hukommelsens smag (føle-lugt-smagssans)

Tutti gli eventi del Festival 2020

Yearly Monthly List
april 2020

È un altro SUD!

Il Sud Italia rappresenta uno stupendo crogiolo di popoli ...
22 apr
19:00 - 21:00
IIC Istituto italiano di Cultura
Hellerup
maj 2020
No event found!

Du kan også læse dette indlæg i: itItalian