Scrabble club

Prossimo appuntamento 

medium niveau(C1-C2)

31 august kl. 10:30 (Charlottenlund, Ordrup Bibliotek).

Tilmeld: servizi@dante-alighieri-cph.dk

Tilmeld dig nu og deltag i spillet.

Spillere. Fra to til fire (personer eller par).

Formålet med spillet. Målet med spillet er at få den højest mulige score efter at have afsluttet bogstaverne i posen. Den sidste spiller, der har komponeret et ord, får som score også summen af ​​alle de resterende bogstaver til de andre spillere og endnu ikke brugt.

Checkerboard. Det særlige skakbræt, der bruges i Scarabeo-spillet, består af en firkant med 17 bokse på hver side. Nogle af disse bokse er specielle, og giver dig mulighed for at fordoble eller endda tredoble visse scoringer opnået under spillet. Derudover er 130 kort, der repræsenterer de forskellige bogstaver i alfabetet, en del af spillet (da dette er den italienske version, bogstaver fra fremmede alfabeter som X, K osv.) Plus nogle jokerkort. Antallet af individuelle bogstaver sammenlignet med det samlede antal afhænger af, hvor ofte disse bogstaver findes i italienske ord. Du vil derefter have et større antal vokaler (12 A, E, I, O men kun 4 U) og derefter skalere konsonanterne altid efter frekvensen (du vil derefter have 7 C, R, S, T; 6 L , M, N; 4B, D, F, G, P, V; 2H, Q og Z). Der er også 2 vilde kort med figuren på en bille. Lidt anderledes er skakbrættet brugt i Scrabble, der kun har 15 firkanter på hver side. Endvidere er de anvendte fliser ikke 130 men 120 og er fordelt med lidt forskellige kriterier (15 O; 14 A; 12 I; 11 E; 6 C, R, S, T; 5 L, M, N, U; 3 B, D, F, P, V; 2 G, H, Z og kun et Q).

Regler. Du begynder at spille ved at fordele til hver spiller 8 bogstaver trukket tilfældigt fra en pose. Den første spiller vil derefter være i stand til at komponere et meningsfuldt ord ved hjælp af sine egne bogstaver og arrangere dem på brættet. De anvendte bogstaver gør det muligt at beregne scoren, når ordet er blevet komponeret. Der er specielle bokse på brættet, som giver dig mulighed for at øge den ellers opnåede score (for mere information om beregningen af ​​scoringen, se næste afsnit Resultat). I slutningen af ​​runden trækker spilleren fra posen et antal bogstaver svarende til dem, der lige er brugt, således at de altid har 8.Drejningen går derefter videre til den næste spiller, der igen skal komponere et ord, men dog tvunget til at krydse hans ejer med mindst et af de bogstaver, der allerede er til stede på skakbrættet, med det samme princip som krydsordene. Spillet fortsætter derefter sådan, indtil alle bogstaverne i posen er færdige, og en af ​​spillerne ikke er færdig med deres egne. Jokerkortene kan bruges i stedet for et hvilket som helst andet bogstav, og hvis en spiller har det tilsvarende brev, kan han under sin tur tilpasse det ved at udskifte det. Nogle forskelle er i spillet Scrabble, altid på italiensk. For det første er bogstaverne, der skal distribueres, 7 og ikke 8. Følgende spillere er til at begynde med ikke tvunget til at skære deres ord sammen med det forrige, hvis de er i stand til at lave et "udtværende" ord, eller eller de kan føje til et ord allerede dannet en anden af ​​det samme antal bogstaver, der danner så mange ord af to bogstaver, som alle har en fuldstændig betydning. Der er også nogle forskelle mellem de tilladte ord eller ej: begge versioner indrømmer faktisk næsten alle ord i ordbogen (i officielle kampe er denne ordbog Zanichelli) med undtagelse af rigtige og geografiske navne. Forkortelserne er tilladt i Scarabeo uden begrænsninger (bilens nummerplader er inkluderet), mens i Scrabble skal disse forkortelser rapporteres som poster. Afviste verb er altid tilladt, skønt Scrabble, i modsætning til Scrabble, også indrømmer tilstedeværelsen af ​​yderligere præfikser og suffikser ("læse det" i Scrabble er et ord, der gives, mens du i Scrabble ikke kan gå ud over "læsning").

Score. Scoren beregnes hovedsageligt baseret på det antal, der findes på hvert kort. De hyppigste bogstaver har logisk set en lavere score end dem, der sjældent bruges i ordforrådet. For hvert ord på brættet beregner spilleren summen af ​​disse scoringer. Resultatet af hvert enkelt bogstav er forskelligt i spillet Scrabble sammenlignet med Scrabble i henhold til følgende liste:

Scarabeo: 1 point for hver A, C, E, I, O, R, S, T; 2 point for L, M, N; 3 for P; 4 for B, D, F, G, U, V; 8 point for H og Z; 10 for Q.
Scrabble: 1 point for hver vokal undtagen for U; 2 point for C, R, S, T; 3 for L, M, N, U; 5 for B, D, F, P, V; 8 point for hver G, H, Z og 1 point for Q.

På skakbrædderne er der også bestemte bogstaver, der gør det muligt at fordoble eller tredoble scoringen af ​​det bogstav, der er anbragt på det (angivet med henholdsvis 2L og 3L), såvel som at fordoble eller tredobbelt den score, der opnås med hele ordet (2P og 3P) ). Andre bonusresultater er forskellige mellem de to spil. Hvis Scrabble virkelig tillader den enkle bonus på 50 point, tilføjet til den allerede beregnede værdi, hvis du kan bruge alle syv af dine breve, er bonussystemet i Scrabble meget mere artikuleret. I praksis tilskrives de:

10 bonuspoint, hvis du opretter et 6-bogstavsord;
30 bonuspoint, hvis ordet er 7 bogstaver;
50, hvis det består af alle 8 bogstaver;
100 bonuspoint, hvis du kan skrive ordet "scarab" eller "biller".

Yderligere 10 point skal tilføjes til disse scoringer, hvis jokere ikke blev brugt til at komponere ordene.

¤ Kilde: Spilleregler (online).

Scarabeo er en italiensk variant af det mest berømte Scrabble-brætspil, der blev offentliggjort i slutningen af halvtredserne af Aldo Pasetti og senere af Editrice Giochi.

Historie

Scrabble blev opfundet af en bestemt Alfred Butts i 1930'erne, der distribuerede det håndlavet startende i 1949. Succes blev opnået fra 1953, da Scrabble kom på markedet. I Italien blev Scarabeo først opfundet af assonance med det originale navn), lanceret i 1963 af Editrice Giochi, med adskillige forskelle i forordningen. Til den italienske udgave af den originale Scrabble, udgivet af Mattel, bliver vi nødt til at vente til slutningen af 1980'erne. I øjeblikket eksisterer derfor begge versioner i Italien.

Download det gratis spil for at øve.

Android-version

Apple-version

Du kan også læse dette indlæg i: itItalian